header image
 

Fakta om håravfall

En människa har normalt ca 80.000-160.000 hårstrån över hårbotten. Man kan normalt tappa upp till 100 st per dag utan att behöva vara oroligt att något i ens hårbotten är fel. Håret växer i snitt cirka en cm i månaden, och under tre till sju år, varefter hårsäcken behöver vila, vanligen i omkring 3 månader. Då avstannar tillväxten. Normalt arbetar nästan åttio procent av alla hårsäckar i hårbotten medan tjugo procent vilar. Vid sjukdom eller andra påfrestningar kan allt fler gå i en för tidig eller förlängd vila, och då tunnas håret ut. Om så mycket som fyrtio procent skulle gå i vila, vilket kan hända vid vissa former av håravfall, upplevs det förstås som kraftigt och oroande. Det diffusa håravfallet utvecklas dock sedan inte vidare – man behöver därför inte vara rädd för att bli helt kal till slut. Däremot får man räkna med att det kan ta 6-12 månader innan håret blir bra igen. I vissa fall kan man få pigmenterings skillnader som inte försvinner utan blir permanenta.

 

 

~ by on juni 26, 2011 .Kommentarer inaktiverade.